Ζάκυνθος Μυθολογία

ΠΩΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Η Ζάκυνθος όπως και οι περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα, έχει ένα πλούσιο μυθολογικό υπόβαθρο. Ο Ζάκυνθος, γιός του Δάρδανου βασιλιά της Τροίας και της βασιλοπούλας Βάτειας, είναι ο πρώτος οικιστής της κατά την μυθολογία και αυτός που έδωσε το όνομα του στο νησί. Κατά τον Θουκυδίδη οι συνοδοί του Ζάκυνθου ήταν Αχαιοί από την πόλη Ψωφίδα.

Την Ζάκυνθο στην συνέχεια την κατέκτησε ο Αρκείσιος από την Κεφαλονιά, παππούς του ομηρικού Οδυσσέα. Ο Όμηρος χαρακτηρίζει την Ζάκυνθο ως Yλήεσσα, δηλαδή πλούσια σε δάση που ήταν πολύ σημαντικός πλούτος στην αρχαιότητα καθώς επέτρεπε την ναυπήγιση στόλου.

Επίσης την αναφέρει ως τμήμα του βασιλείου του πολύπαθου Οδυσσέα και ότι Ζακυνθινά πληρώματα με 12 πλοία συνόδευσαν τον ένδοξο βασιλιά στην πολιορκία της Τροίας. Έπειτα όμως από την καταστροφή του εκστρατευτικού σώματος του Οδυσσέα και την σφαγή των μνηστήρων - που ανάμεσα τους βρίσκονταν και 20 Ζακυνθινοί άρχοντες - έγινε επανάσταση εναντίον του Οδυσσέα και το νησί κυβερνήθηκε δημοκρατικά για τους επόμενους αιώνες. Η δημοκρατική διακυβέρνηση έφερε μεγάλη ανάπτυξη και ευημερία στο νησί και η Ζάκυνθος ίδρυσε ακόμη και αποικίες, την Κυδωνία στην Κρήτη και την Ζάκανθα στην μακρυνή Ισπανία.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ